یکی از شاخصهای بررسی عملکرد دولت در زمینه اجرای پروههای عمرانی است زیرا بودجه عمرانی دولت به عنوان لوکوموتیوی برای حرکت قطار ساخت و ساز در کشور به شمار میرود.
در مورد تعداد طرحهای عمرانی نیمهتمام و برآورد میزان بودجه تقریبی برای افتتاح آنها خبرنگار فارس از سازمان برنامه و بودجه پرسید که پاسخ دادند، دولت سیزدهم برنامه دوساله پروژههای خاتمهیافتنی تا پایان سال ۱۴۰۳ را تهیه کرده و در این راستا تخصیص اعتبارات عمرانی با اولویت مصوبات سفرهای استانی و پروژههای قابل بهرهبرداری در دستور کار قرار گرفت.
از مجموع ۲۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبارات مصوب عمرانی سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۲۸۸ هزار میلیارد تومان (۱۱۰ درصد) اختصاص یافت و از مجموع ۳۷۵ هزار میلیارد تومان اعتبارات مصوب عمرانی بودجه سال ۱۴۰۲ تا آذرماه، حدود ۱۱۶ هزار میلیارد تومان، تخصیص داده شده است. با تمهیدات بهعمل آمده در ماههای باقیمانده منابع جدیدی برای تزریق به طرحهای عمرانی تأمین شده است که پیشبینی میشود، بتوانیم بخش اعظم اعتبارات عمرانی سال ۱۴۰۲ را تخصیص دهیم که از جمله ۵۸۰ طرح/پروژه مهم موضوع سفرهای مقام معظم رهبری و رئیس جمهور را در سال جاری به ثمر خواهد رساند.
سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: عمر برخی از پروژههای نیمهتمام به بیش از ۲۰ سال میرسد و عمده دلایل طولانیشدن این پروژهها، شروع طرحهای متعدد بدون در نظر گرفتن روشهای تأمین منابع موردنیاز، ایجاد طرحهای جدید با مبالغ جزئی و نامتناسب در قوانین بودجه سالانه (عمدتاً ناشی از مطالبات نمایندگان مجلس شورای اسلامی) و همچنین کمبود اعتبارات برای تکمیل پروژههای موجود بوده است.
واقعیت آن است که تداوم اتکا مطلق اجرای طرحهای عمرانی بر دوش دولت امکانپذیر نبوده و باید از تمامی شیوهها برای گسترش مشارکت عمومی - خصوصی که یکروند روبه گسترش جهانی است و در کشور ما دچار تأخیر و کمتوجهی واقع شده است استفاده مؤثری بهعمل آید. قطعاً بسیاری از طرحها همچنان باید توسط دولت تأمین مالی شوند، اما تنوع و تغییر شیوههای تأمین مالی در دولت و اهرمکردن منابع موجود با سایر منابع قابل تجهیز در ایجاد تحرک در عمران کشور نقش مهمی ایفا میکند.
وی در پاسخ به اینکه تا کنون چه تعداد از طرحهای عمرانی در دولت سیزدهم تکمیل شده است، که سازمان برنامه و بودجه نیز عنوان کرد، از شروع دولت سیزدهم تا پایان شهریورماه سال ۱۴۰۲ ، بیش از ۸۰۰ پروژه از مصوبات سفر رئیسجمهور به استانهای کشور افتتاح و یا به بهرهبرداری رسیده است. از مهمترین پروژههای بهرهبرداری شده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آذربایجان شرقی: تکمیل خط ریلی بستانآباد - تبریز، تکمیل آبرسانی به شهر میانه
آذربایجان غربی: بهرهبرداری از پروژه انتقال آب از سد کانی سیب به حوضه دریاچه ارومیه
ایلام: بیمارستان ۳۷۶ تختخوابی ایلام
تهران: بیمارستانهای ۱۰۰۰ تختخوابی حضرت مهدی (عج) (مهدی کلینیک)، ۸۲۱ تختخوابی غدیر شهدای تجریش و ۱۶۰ تختخوابی الغدیر بومهن
خوزستان: ۷۰ کیلومتر خط دوم راهآهن اندیمشک - اهواز
سیستان و بلوچستان: ۱۵۵ کیلومتر راه آهن زاهدان - خاش
کردستان: خط انتقال مستقیم آب از سد آزاد به تصفیهخانه سنندج
کرمان: افتتاح پروژه آبرسانی به شهرهای بم و بروات
کهگیلویه و بویراحمد: راه پاتاوه - دهدشت به طول ۱۳۶ کیلومتر
لرستان: آبگیری سد و بهرهبرداری از شبکههای آبیاری سد کمندان
مازندران: باند غربی قطعه ۲ آزادراه تهران – شمال
نظر شما